miercuri, aprilie 23, 2008

Forum debate - Discriminarea, o slabiciune a UE - Stranger festival, 20 aprilie, 2008

In 20 aprilie, in spiritul Sarbatorii Floriilor, al primaverii si al reinnoirii, am celebrat si noi, la Targoviste, sarbatoarea dialogului. Evenimentul pe care l-am organizat a reusit sa aduca impreuna vreo 20 de persoane, de varste si profesii diferite, care au intrat cu usurinta in spiritul acestui eveniment, regasind bucuria expresiei fara prejudecati si fara complexe.
Evenimentul nostru nu s-a desfasurat dupa un tipar classic de debate, SCOPUL declarat al acestei intalniri fiind, in ordinea motto-ului de pe afis: Express yourself, no matter what, libera exprimare a gandurilor si sentimentelor. Regulile “jocului” au fost doar la nivel de sugestii, iar concluziile au ramas o responsabilitatea subiectiva.

Pornind de la o realitate obiectiva care tine de alcatuirea noastra naturala (acuitatea vizuala se construieste prin discriminarea unui anumit obiect de fondul in care se afla), am incercat sa aflam prin discutiile noastre daca putem trai fara discriminare.Activitatea a debutat cu vizionarea a doua filme stranger:

1. http://www.strangerfestival.com/node/585 (Thougy of my world) 2.
2. http://www.strangerfestival.com/node/729 (it’s time for a change)
si o prezentare ppt. (http://docs.google.com/Present?docid=dggzsbz4_119dmxx7rfj),
menite sa ne introduca in atmosfera propice dialogului.



Am pus astfel…sub semnul intrebarii….prejudecatile noastre:

1. Am prejudecati si stereotipuri
2. Femeile au drepturi egale cu barbatii in toate tarile UE.
3. Natiunile sunt indreptatite sa adopte legi care sa protejeze populatia indigena impotriva imigrantilor.
4. Natiunile sunt indreptatite sa-si prezerve cultura, religia si valorile.
5. Imigrantii ar trebui sa adopte cultura tarii gazda.
6. Religia trebuie introdusa ca materie de Bacalaureat.
7. Numarul mare de elevi rromi din scoliile noastre scade nivelul educatiei.
8. Odata cu intrarea in UE rromi nu mai reprezinta o minoritate discriminata.
9. Angajatorii au dreptul sa-si aleaga angajatii pe criterii personale.
10. Cuplurile de homosexuali merita dreptul de a avea copii asemenea. heterosexualilor
11. Manelele, Minimalul si Rock-ul merg bine impreuna.
12. Discriminarea pozitiva este inca importanta si necesara
13. Politicieni de extrema dreapta au dreptul sa-si exprime punctele de vedere, indiferent de cat de ofensata s-ar putea simti o parte a populatiei.

am analizat vectorii, aparent benigni prin care se transmite discriminarea (bancurile cu evrei, tigani, preoti s.a), factorii care impiedica in consecinta o buna comunicare si o buna COMUNIUNE.
Fiind vorba de un joc, dialectica n-a fost punctul nostru tare; nu pot sa spun ca sintezele acestor confruntari argumentative au fost unele ce le-am putea instaura ca reguli, dar sunt convinsa ca edificiile pre-cognitive pe care familia, scoala si biserica le-a construit in mintea noastra, au fost cel putin zdruncinate de seismul discutiilor, daca nu schimbate.

Dintre participanti amintim:
Roxana Georgescu – profesor Colegiul Economic
Angela Vlasceanu – profesor Colegiul Constantin Carabella
Andrei Sinescu – functionar, Consiliul National Contra Discriminarii
Petri Birlea – marketing, Kiss FM
Cristian Radulescu – medic
Elevi – Colegiul National Constantin Carabella, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul National Ienachita Vacarescu, Liceul Ion Heliade Radulescu, Scoala Ioan Alexandru Bratescu Voinesti.

Moderatori: Carmen Radulescu – si George Matu, Colegiul Economic „Ion Ghica”






Impresii ale participantilor:
(“Mi-a placut atmosfera relaxata, pofta participantilor de a dezbate si buna dispozitie….Cristian Radulescu, medic, 47 ani)

Stranger a fost pentru mine o experienta noua, placuta. A fost o provocare.
Tema – discriminarea, o slabiciune a Uninunii europene – m-a atras, si acesta a fost motivul pentru care am ales sa particip.Consider ca aceasta problema ne preocupa pe noi toti si face parte din viata noastra, din rutina noatra. Suntem inconjurati de oameni diferiti: de alt sex, alta limba, persoane cu handicap, persoane de alta religie. Discriminari facem uneori fara sa vrem, fara sa ne dam seama ca cei cu”handicap “ suntem doar noi, pentru ca nu stim sa apreciem diversitatea.
Pentru a-mi vindeca aceasta slabiciune, am mers la dezbatere. Acolo am cunoscut oameni noi, de varste diferite, cu idei diferite. “Tratamentul “ a fost un joc - o metoda simpla prin care am reusit cu totii sa ne exprimam opiniile si sa invatam din gandurile altora. Mi-a placut foarte mult ca nu au existat reguli stricte si totul a fost LIBER. Chiar daca parerea mea in ceea ce priveste homosexualitatea si manelele nu a fost schimbata, am reusit sa tin cont si de opiniile celorlalti, sa-i ascult, si am invatat ce inseamna egalitatea.
Mi-as dori sa ne intalnim mai des si sa demonstram ca ne pasa de ceea ce se intampla in jurul nostru si ca impreuna vom putea reusi sa schimbam atat prezentul, dar si viitorul
(Alexandra Olteanu, 17 ani, eleva)

(Participarea la dezbaterea forum, cu tema: “Discriminarea, o slãbiciune a Uniunii Europene” din cadrul Strager Festival a fost o experientã plãcutã din care am învãtat multe lucruri.
Participantii la discutii au avut vârste si ocupatii diferite, lucru care a contribuit la diversitatea opiniilor si la nasterea unor discutii in contradictoriu.
Organizarea a fost reusita si a contribuit la o buna comunicare. La început am vizionat câteva filmulete si o prezentare care ne-a ajutat sã întelegem mai bine notiunea de discriminare. Apoi dezbaterea s-a desfãºurat sub forma unei activitãti care ne-a obligat sã ne miscam, lucru care a destins foarte mult atmosfera. Coordonatorul citea o afirmatie, iar noi ne împãrteam în douã echipe, în funcþie de acordul sau dezacordul nostru fatã de afirmatia respectivã. Astfel discutiile deveneau din ce în ce mai interesante si aproape cã nici nu am observat cum a trecut timpul..
Participând la dezbatere am avut ocazia sã îmi recunosc propriile pre-judecati cu privire la discriminare, sã le compar cu ale celorlalti participanti.
– Denisa Prundaru, 16 ani, eleva)

marți, aprilie 22, 2008

11 aprilie - Conferinta civica, Ploiesti - Nesupunerea civica este justificata intr-o democratie

In 11 aprilie, am fost in excursie...

Obiectivul a fost, de asta data, nu un anume loc sau o zona turistica ci un eveniment: Ploiesti – Conferinta civica, patronata de ARDOR, ce a avut ca motiune: Nesupunerea civica este justificata intr-o democratie.
Debateri, alaturi de Valeria Burdea (Colegiul National Mihai Viteazu), prof. Dragos Paslaruechipa afirmatoare
iar alaturi de Sabin Ciornea (Colegiul National I.L.Caragiale), dl.prof. Andrei Corneaechipa negatoare.
LINK AICI - pentru a citi trascrierea dezbaterii.

Dezbaterea, o adevarata incrucisare de spade argumentative, ne-a satisfacut in egala masura si gustul pentru spectacol, fiind deopotriva o demonstratie de argumentare, dar si una de retorica. Relevant pentru acest lucru este votul final al publicului, care a dat castig de cauza echipei afirmatoare, in ciuda faptului ca aceasta se autodeclarase infranta in fata logicii fara cusur a negatorilor. Explicatia acestui fenomen, am gasit-o fie intr-un anumit partizanat pentru reprezentantul Colegiului MV, dar si in vulnerabilitatea spiritului tanar, in mod vadit impresionat de figura autoritara (augumentata de costumul fin) si gesturile ample ale afirmatorului Dragos Paslaru, in opozitie cu cealalta figura, modestul domn Andrei Cornea (in comoda sa geaca de blugi), pentru care argumentele se autosustin prin intemeiere si nu au nevoie de gesticulatie suplimentara.



Pana cand spiritul critic al tinerilor va fi educat suficient incat sa aprecieze rigoarea gandirii in defavoarea gesticulatiei manipulatoare vom face insa debate, in speranta ca acest timp nu va intarzia foarte mult.

Open Debate Bucuresti - runda a II a (CN Informatica "Tudor Vianu")

In 13 aprilie, a avut loc la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu", din Bucuresti, runda aII-a - OPEN DEBATE BUCURESTI.

Concursul, dedicat echipelor de incepatori, a reunit 16 echipe:
-2 de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu"- Bucuresti,
-2 de la Colegiul "Nicolae Kretulescu" -Bucuresti
-2 de la Colegiul National "Sfantul Sava"- Bucuresti
-2 de la Colegiul National "I. L. Caragiale"- Bucuresti
-2 de la Liceul "Mihai Viteazul"- Bucuresti,
-2 de la Liceul "Spiru Haret"- Bucuresti,
-2 de la Colegiul Economic "Ion Ghica"- Targoviste
-1 de la Colegiul National "Elena Ghiba-Birta"- Arad,
-1 de la Colegiul Pedagogic - Constanta.



S-au desfasurat 16 meciuri in 2 runde, arbitrate de 8 arbitri, motiunea dezbatuta fiind "Cenzura Internetului este justificata?".
Meciurile au fost de buna calitate, dovedind ca elevii s-au pregatit si au facut progrese fata de runda anterioara din 15 martie.
La final, Presedinta ARDOR, d-na Monica Mocanu si Coordonatoarea Clubului din Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu", d-na Veta Gruia au inmanat elevilor, cordonatorilor de cluburi, instructorilor si organizatorilor diplome.


Multumim echipelor noastre care au reusit sa faca o figura frumoasa, castigand doua runde din patru.

GHICA 1:
Bianca Dumitru
Bogdan Tudorache
Ioana Miroiu
GHICA 2:
Diana Bonto
Albert Oprea
Iulia Barbu


Mai jos cateva aspecte din timpul meciului Ghica1 - Vianu2

Europa la liceu - 2006

Europa la liceu - 2006

Europa la liceu - 2006

Premiul special pentru filmul ADAM - O INVITATIE eterna la cautare si intelegere. Who am I? where am I going trough? Questions that could receive an answer by...our hands. we could make a destiny, hard working for this; Even so, the question still remains...

ECO- LOGICA

Mai multe pe EcoMagazin.ro

My brilliant brain