VOTUL OBLIGATORIU
Votul este esenţial pentru participarea civică într-o societate democratică. Alegerile sunt un mod vital prin care oamenii îşi exprimă opiniile şi determină schimbarea. Ele sunt văzute, de asemenea, ca ilustrînd ataşamentul unei ţări faţă de democraţie. Pentru ca o societate să fie democratică, fiecare cetăţean adult trebuie să aibă dreptul să voteze. Guvernele care nu oferă cetăţenilor lor posibilitatea de a alege dintre mai mulţi candidaţi, nu sunt văzute, în general, drept democraţii reale. Există dovezi că oamenii de pretutindeni acordă o mare importanţă dreptului lor de a vota.
- În democraţiile în care alegerile libere sunt relativ noi, participarea la vot este foarte mare, de obicei. În alte democraţii, însă, mulţi adulţi aleg să nu voteze. De exemplu, la alegerile generale din SUA, din 2004 au votat mai puţin de 60% din populaţia cu drept de vot. Lucrurile nu stau mult mai bine în alte democraţii. La primele alegeri libere din Lituania, în 1993, au participat peste 78% dintrei alegătorii din listele electorale. La alegerile din 2004 au participat aproximativ 50%. În 2006, în Republica Cehă, au votat aproximativ 65% dintre alegători, ceea ce a însemnat o scădere drastică faţă de anul 1992, cînd au votat 85%. În Estonia, participarea a scăzut de la 78% în 1990 la 58% în 2003.
Mulţi experţi şi oameni obişnuiţi care trăiesc în societăţile democratice sunt îngrijoraţi în legătură cu participarea scăzută la alegeri, fapt care pune in discutie, din ce in ce mai mult, problema introducerii obligativitatii votului.
Voi ce parere aveti?