miercuri, aprilie 23, 2008

Forum debate - Discriminarea, o slabiciune a UE - Stranger festival, 20 aprilie, 2008

In 20 aprilie, in spiritul Sarbatorii Floriilor, al primaverii si al reinnoirii, am celebrat si noi, la Targoviste, sarbatoarea dialogului. Evenimentul pe care l-am organizat a reusit sa aduca impreuna vreo 20 de persoane, de varste si profesii diferite, care au intrat cu usurinta in spiritul acestui eveniment, regasind bucuria expresiei fara prejudecati si fara complexe.
Evenimentul nostru nu s-a desfasurat dupa un tipar classic de debate, SCOPUL declarat al acestei intalniri fiind, in ordinea motto-ului de pe afis: Express yourself, no matter what, libera exprimare a gandurilor si sentimentelor. Regulile “jocului” au fost doar la nivel de sugestii, iar concluziile au ramas o responsabilitatea subiectiva.

Pornind de la o realitate obiectiva care tine de alcatuirea noastra naturala (acuitatea vizuala se construieste prin discriminarea unui anumit obiect de fondul in care se afla), am incercat sa aflam prin discutiile noastre daca putem trai fara discriminare.Activitatea a debutat cu vizionarea a doua filme stranger:

1. http://www.strangerfestival.com/node/585 (Thougy of my world) 2.
2. http://www.strangerfestival.com/node/729 (it’s time for a change)
si o prezentare ppt. (http://docs.google.com/Present?docid=dggzsbz4_119dmxx7rfj),
menite sa ne introduca in atmosfera propice dialogului.



Am pus astfel…sub semnul intrebarii….prejudecatile noastre:

1. Am prejudecati si stereotipuri
2. Femeile au drepturi egale cu barbatii in toate tarile UE.
3. Natiunile sunt indreptatite sa adopte legi care sa protejeze populatia indigena impotriva imigrantilor.
4. Natiunile sunt indreptatite sa-si prezerve cultura, religia si valorile.
5. Imigrantii ar trebui sa adopte cultura tarii gazda.
6. Religia trebuie introdusa ca materie de Bacalaureat.
7. Numarul mare de elevi rromi din scoliile noastre scade nivelul educatiei.
8. Odata cu intrarea in UE rromi nu mai reprezinta o minoritate discriminata.
9. Angajatorii au dreptul sa-si aleaga angajatii pe criterii personale.
10. Cuplurile de homosexuali merita dreptul de a avea copii asemenea. heterosexualilor
11. Manelele, Minimalul si Rock-ul merg bine impreuna.
12. Discriminarea pozitiva este inca importanta si necesara
13. Politicieni de extrema dreapta au dreptul sa-si exprime punctele de vedere, indiferent de cat de ofensata s-ar putea simti o parte a populatiei.

am analizat vectorii, aparent benigni prin care se transmite discriminarea (bancurile cu evrei, tigani, preoti s.a), factorii care impiedica in consecinta o buna comunicare si o buna COMUNIUNE.
Fiind vorba de un joc, dialectica n-a fost punctul nostru tare; nu pot sa spun ca sintezele acestor confruntari argumentative au fost unele ce le-am putea instaura ca reguli, dar sunt convinsa ca edificiile pre-cognitive pe care familia, scoala si biserica le-a construit in mintea noastra, au fost cel putin zdruncinate de seismul discutiilor, daca nu schimbate.

Dintre participanti amintim:
Roxana Georgescu – profesor Colegiul Economic
Angela Vlasceanu – profesor Colegiul Constantin Carabella
Andrei Sinescu – functionar, Consiliul National Contra Discriminarii
Petri Birlea – marketing, Kiss FM
Cristian Radulescu – medic
Elevi – Colegiul National Constantin Carabella, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul National Ienachita Vacarescu, Liceul Ion Heliade Radulescu, Scoala Ioan Alexandru Bratescu Voinesti.

Moderatori: Carmen Radulescu – si George Matu, Colegiul Economic „Ion Ghica”






Impresii ale participantilor:
(“Mi-a placut atmosfera relaxata, pofta participantilor de a dezbate si buna dispozitie….Cristian Radulescu, medic, 47 ani)

Stranger a fost pentru mine o experienta noua, placuta. A fost o provocare.
Tema – discriminarea, o slabiciune a Uninunii europene – m-a atras, si acesta a fost motivul pentru care am ales sa particip.Consider ca aceasta problema ne preocupa pe noi toti si face parte din viata noastra, din rutina noatra. Suntem inconjurati de oameni diferiti: de alt sex, alta limba, persoane cu handicap, persoane de alta religie. Discriminari facem uneori fara sa vrem, fara sa ne dam seama ca cei cu”handicap “ suntem doar noi, pentru ca nu stim sa apreciem diversitatea.
Pentru a-mi vindeca aceasta slabiciune, am mers la dezbatere. Acolo am cunoscut oameni noi, de varste diferite, cu idei diferite. “Tratamentul “ a fost un joc - o metoda simpla prin care am reusit cu totii sa ne exprimam opiniile si sa invatam din gandurile altora. Mi-a placut foarte mult ca nu au existat reguli stricte si totul a fost LIBER. Chiar daca parerea mea in ceea ce priveste homosexualitatea si manelele nu a fost schimbata, am reusit sa tin cont si de opiniile celorlalti, sa-i ascult, si am invatat ce inseamna egalitatea.
Mi-as dori sa ne intalnim mai des si sa demonstram ca ne pasa de ceea ce se intampla in jurul nostru si ca impreuna vom putea reusi sa schimbam atat prezentul, dar si viitorul
(Alexandra Olteanu, 17 ani, eleva)

(Participarea la dezbaterea forum, cu tema: “Discriminarea, o slãbiciune a Uniunii Europene” din cadrul Strager Festival a fost o experientã plãcutã din care am învãtat multe lucruri.
Participantii la discutii au avut vârste si ocupatii diferite, lucru care a contribuit la diversitatea opiniilor si la nasterea unor discutii in contradictoriu.
Organizarea a fost reusita si a contribuit la o buna comunicare. La început am vizionat câteva filmulete si o prezentare care ne-a ajutat sã întelegem mai bine notiunea de discriminare. Apoi dezbaterea s-a desfãºurat sub forma unei activitãti care ne-a obligat sã ne miscam, lucru care a destins foarte mult atmosfera. Coordonatorul citea o afirmatie, iar noi ne împãrteam în douã echipe, în funcþie de acordul sau dezacordul nostru fatã de afirmatia respectivã. Astfel discutiile deveneau din ce în ce mai interesante si aproape cã nici nu am observat cum a trecut timpul..
Participând la dezbatere am avut ocazia sã îmi recunosc propriile pre-judecati cu privire la discriminare, sã le compar cu ale celorlalti participanti.
– Denisa Prundaru, 16 ani, eleva)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Dupa lupte seculare ce au durat aproape 2 saptamani am decis sa postez si eu cateva impresii legate de evenimentul ce a avut loc pe data de 20 aprilie la Colegiul Economic si anume Stranger Festival. As putea cu usurinta sa spun ca am amanat scrierea acestor randuri pentru ca am vrut sa observ efectul in timp al discutiilor noastre, dar n-am s-o fac, pentru ca asta ar insemna sa fiu ipocrit. In schimb o sa-mi recunosc umil ignoranta de care am dat dovada si o sa-mi cer scuze fata de profa ,care ma roaga de mai bine de o saptamana sa las si eu macar un amarat de comentariu pe blogul clubului de debate :)
Se pare ca aveam nevoie doar de un « declick » acel ceva care sa ma motiveze cu adevarat. (desi pot spune ca si insistentele profei au fost destul de motivante.) De data aceasta declick-ul mi l-a produs faptul ca m-am intalnit intamplator la concert cu Diana, una dintre reprezentantele Colegiului Carabela la Stranger si ii multumesc pentru asta:). Brusc mi-am adus aminte de prezentarea mea in care spuneam ca niciodata nu exista suficient timp pentru discutii si am realizat ca o metoda foarte buna de a invinge « lupta cu timpul « si de a ne cunoaste mai bine ar putea fi blogul acesta si ca ar trebui sa profit din plin de el. Asa ca mustrarile de constiinta au aparut imediat si am decis ca trebuie sa postez ceva chiar in noaptea asta, caci dupa cum m-a invatat Dorian Gray, lupta impotriva constiintei n-o poti castiga oricat de mult te-ai stradui.(prietenii stiu de ce :))
Acestea fiind spuse o sa-mi astern cateva ganduri legate de eveniment in sine. Impresia generala este ca mi-a placut. Nu a fost deloc cum ma asteptam, dar tocmai din aceasta cauza mi-a placut mai mult.
Pentru mine personal acest eveniment a fost un fel de initiere, fiind prima activitate pe care am incercat s-o moderez. Nu pot sa spun ca mi-a iesit asa cum imi doream , caci de multe ori m-am simtit depasit de situatie . Dorinta unora dintre participanti de a-si sustine punctul de vedere a fost cu mult peste abilitatile mele de moderator. Dar a fost o experienta interesanta si incerc sa invat din greseli pe cat de mult se poate.
Interesanta a fost in primul rand eterogenitatea grupului. Initial ma asteptam ca vor participa numai elevi dar am fost placut surprins de faptul ca la eveniment au participat si persoane care au parasit de ceva vreme bancile liceului. Cred ca tocmai acesta a fost elementul cheie al discutiilor, caci fiecare problema adusa in discutie a fost privita din mai multe perspective, de multe ori destul de diferite. Desi ca peer trainer am fost invatat ca astfel de activitati au mai mare succes asupra tinerilor, pentru ca ei ar fi in general mai deschisi spre nou decat adultii, trebuie sa mentionez ca « adultii nostri » au fost destul de comunicativi si receptivi.
Deasemenea ma bucura faptul ca a existat un numar suficient de mare de tineri interesati de un astfel de eveniment ,caci trebuie sa marturisesc initial ma asteptam sa vorbesc in fata unei sali aproape goale. Prezenta voastra la Stranger spune multe despre personalitatile voastre si imi demonstreaza ca inca mai exista persoane speciale, iar nu asta nu poate decat sa ma incante caci la urma urmei « noi suntem viitorul » ( ca sa citez din clasici :)) )
Sper ca ne vom mai revedea la activati de genul acesta si cu timpul vor fi din ce in ce mai multi participanti. Pana atunci urmatorul eveniment organizat de Colegiul Economic va avea loc sambata ,10 mai , ora 10. Va fi un workshop scurt, de 2 ore, tot pe tema discriminarii cu titlul « O lume a diferentelor ». O sa va las adresa mea de mail pentru orice intrebari sau nelamuriri legate de aceste eveniment si nu numai : the_hearrttless05@yahoo.com .

Anonim spunea...

Ce pot sa zic? SE pare ca in domeniul educatiei trebuie sa fii....PERSEVERENT. Ma bucur ca...cel putin cu unii dintre voi, insistenta mea da roade :)E drept ca nu m-as supara daca responsabilizarea asta s-ar obtine lesne dar, cum am decis ca o sa zabovesc in acest orizont destul de mult timp, probabil ca finalul o sa fie un....HAPPY END. Succes cu workshopul!!!

sophie spunea...

A trecut ceva timp de pe 20 si pana acum..si totusi..eu m'am simtit bine la debate..nu ma asteptam la ce a iesit...ma asteptam sa fie o discutie asa putin mai anemica...avand in vedere ca singurele detalii oferite de profa' inainte au fost de genu'...vin'o si o sa vezi despre ce e vorba..ceea ce nu a stiut dansa(sau poate a stiut dar nu mi'a zis si mie?..probabil)..asa mie nu imi trebuie decat un cuvant..care sa ma faca sa vreau sa scriu eu restul propozitiei:)asa ca...saru'mana doamna profesoara.ce mi'a placut la debate?..in primul rand ca nu a vorbit o singura persoana.ca am putut sa spunem ce gandim.si ca toata lumea se intreba...daca sunt neutru..in ce parte ma duc..in stanga..sau in dreapta?..singura care a parut sa rezolve dilema a fost ioana..si ea era cea mai mica:))..asta spune multe despre noi..ne decidem din ce in ce mai greu odata cu varsta.
..tema mi'a placut de cand am citit pe afis..toti facem discriminari..cel putin o data in viata..cei care spun ca nu fac sau ca nu au facut..pur si simplu nu recunosc..depinde de noi..de cum gandim...si de alegerile noastre...ca ceva sa se schimbe..nu trebuie sa urcam copacul dintr'o data..putem sa exersam pana reusim sa ajungem sus fara sa ne zgariem..
..eu mi'am pus o intrebare care m'a facut sa vreau sa nu mai fac discriminari: eu cum m'as simti daca as fi in locul lui?

Europa la liceu - 2006

Europa la liceu - 2006

Europa la liceu - 2006

Premiul special pentru filmul ADAM - O INVITATIE eterna la cautare si intelegere. Who am I? where am I going trough? Questions that could receive an answer by...our hands. we could make a destiny, hard working for this; Even so, the question still remains...

ECO- LOGICA

Mai multe pe EcoMagazin.ro

My brilliant brain