VOTUL OBLIGATORIU
Votul este esenţial pentru participarea civică într-o societate democratică. Alegerile sunt un mod vital prin care oamenii îşi exprimă opiniile şi determină schimbarea. Ele sunt văzute, de asemenea, ca ilustrînd ataşamentul unei ţări faţă de democraţie. Pentru ca o societate să fie democratică, fiecare cetăţean adult trebuie să aibă dreptul să voteze. Guvernele care nu oferă cetăţenilor lor posibilitatea de a alege dintre mai mulţi candidaţi, nu sunt văzute, în general, drept democraţii reale. Există dovezi că oamenii de pretutindeni acordă o mare importanţă dreptului lor de a vota.
- În democraţiile în care alegerile libere sunt relativ noi, participarea la vot este foarte mare, de obicei. În alte democraţii, însă, mulţi adulţi aleg să nu voteze. De exemplu, la alegerile generale din SUA, din 2004 au votat mai puţin de 60% din populaţia cu drept de vot. Lucrurile nu stau mult mai bine în alte democraţii. La primele alegeri libere din Lituania, în 1993, au participat peste 78% dintrei alegătorii din listele electorale. La alegerile din 2004 au participat aproximativ 50%. În 2006, în Republica Cehă, au votat aproximativ 65% dintre alegători, ceea ce a însemnat o scădere drastică faţă de anul 1992, cînd au votat 85%. În Estonia, participarea a scăzut de la 78% în 1990 la 58% în 2003.
Mulţi experţi şi oameni obişnuiţi care trăiesc în societăţile democratice sunt îngrijoraţi în legătură cu participarea scăzută la alegeri, fapt care pune in discutie, din ce in ce mai mult, problema introducerii obligativitatii votului.
Voi ce parere aveti?
Un comentariu:
PRO
In epoca moderna, politica statelor dezvoltate a fost dominate de ….idealul libertatii, considerat idealul politic prin excelenta. Cu toate acestea, societatea nu poate exista (si nu a existat niciodata) doar pe baza libertatii (individuale sau colective); existenta ei necesita si constrangere. Oamenii solicita uneori libertate deplina, dar atunci cand se afla in pericol sau sunt victimele unei agresiuni, ei solicita exercitarea constrangerii care sa-i protejeze, sa le faca dreptate. Iar statul, ca instrument oficial de putere este chemat sa actioneze.
In cazul de fata, desi nu este vorba de o agresiune, putem invoca autoritatea statului pentru impunerea unei legi, care sa permita o mai buna functionare a sistemului democratic, o lege care nu atenteaza in mod flagrant la libertate, nu este o constrangere in sensul tiraniei majoritatii, ci o lege care sa protejeze majoritatea. Cum bine stim, alegerile presupun o majoritate simpla, dar aceastea nu sunt, de multe ori relevante pentru optiunea electoratului tocmai pentru ca o minoritate, care ar putea decide in mod obiectiv votul, e prea obosita si iresponsabila pentru a transforma votul sau in unul decisiv.
Cel mai adesea acestia sunt si cei care carcotesc dupa anuntarea votului, fiind nemultumiti de rezultat.
In plus, un alt argument in favoarea adoptarii unei astfel de legi ar fi ca ...legislatia nu poate fi niciodata absolut precisa si completa, iar democratia nu este un sistem politic inchis. Dimpotriva, este supusa permanent unor provocari, in sensul de a face fata schimbarilor ce apar la nivelul societatii. In momentul in care s-a stipulat, prin lege, libertatea, nimeni nu avea sa anticipeze faptul ca ....OAMENII NU VOR DORI SA beneficieze de libertatea lor. Asta este o noua provocare ce s-a nascut in contextul marilor tranformari la care este supusa societatea.
Rezolvarea unei astfel de probleme poate fi ...chiar adoptarea votului obligatoriu, ca o lege care nu aduce prejudicii libertatii individuale, fiind mai degraba o lege in ordinea ...REGULILOR FORMALE, descrise de Hayek in “Drumul catre servitute”. Este o lege asemenea codului rutier, care nu face nimic altceva decat sa ..PREVINA CONSECINTELE NEGATIVE (accidente, blocaje, acte deviante). In fond asta e si menirea statului democratic, sa asigure cadrul formal absolut necesar unei bune desfasurari a vietii societale.
Ne intereseaza MIZA REPREZENTATIVITATII si pentru ca reprezentativitatea presupune AUTORITATEA (atat in sensul legitimitatii, cat si al efectivitatii, al existentei de fapt). Legitimatea este o calitate importanta, deoarece numai prezenta ei instaureaza ORDINEA SOCIALA si convietuirea pasnica a cetatenilor. Autoritatea presupune capacitate de decizie, in timp ce carentele de autoritate conduc la dezordini sociale, anarhie, conflicte sociale.
Trimiteți un comentariu