vineri, noiembrie 27, 2009

Vineri, 27 noiembrie 2009, membri ai clubului de debate au sustinut o dezbatere care se inscrie in seria de dezbateri organizate de The People Speak şi Fundatia Organizaţiei Naţiunilor Unite la nivel global. Acestea îşi propun să ofere elevilor de liceu din întreaga lume o provocare de a gândi critic asupra unui subiect de interes mondial.

Dezbaterea a avut loc pe baza planului strategic de reducere semnificativă a sărăciei faţă de schimbările climatice, plan propus de echipa formata din elevii: Ionela Fluturasi si Teodor Dumitrescu. Negatorii, Andreea Anica şi Iulia Barbu au adus numeroase argumente pentru a sustine faptul ca cele doua probleme in dezbatere sunt egale valoric si nu pot fi prioritizate. La finalul dezbaterii elevii participanti au votat pentru a decide echipa câştigătoare.

Evenimentul, sponsorizat de către conducerea şcolii, a primit în acelaşi timp susţinerea şi atenţia comunităţii locale, inclusiv mass-media locale.

The people speak – organizatie internationala care educă tinerii cu privire la aspectele globale ce afecteaza viitorul lor. Tinerii sunt gata să ia în serios cele mai importante provocări şi oportunităţi cu care naţiunea lor şi lumea se confrunta. Asumand angajamentul de a reduce sărăcia, de a imbunatati sănătatea la nivel mondial, TPS si alte organizatii inspira generaţiile tinere de a avea o atitudine pozitivă în lumea în schimbare. Mai multe informaţii: http://www.thepeoplespeak.org/

vineri, septembrie 25, 2009

Do YouSpeak Debate?



ARDOR lanseaza YouSpeak, primul campionat de dezbateri online din Romania, pe trei subiecte care starnesc controverse si dileme.

Unde? Platforma www.youspeak.ro.
Despre ce? Trei motiuni referitoare la mersul la vot, siguranta mediului online si donarea de sange.
Cum se desfasoara? Campionat de Dezbateri Online, cu trei runde, meciuri intre doua echipe, cu cate patru discursuri si un arbitru. Formatul este specific proiectului, ai la dispozitie kit educational de pregatire pentru incepatori si arbitri avizati.

Cine te va sustine? Trei organizatii non-guvernamentale specializate in campanii pe subiectele propuse spre dezbatere: Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent si Asociatia React.

Ce urmeaza? Scoala de iarna YouSpeak din decembrie, la care vei afla de la reprezentantii asociatiilor partenere cum se poate face o campanie atunci cand vrei sa schimbi ceva. Si de la trainerii ARDOR si lectorii invitati, care sunt lucrurile importante prin care un discurs se face auzit si remarcat. Workshop-uri care imbina argumentarea si creativitatea intr-un discurs public, dar si persuasiunea cu etica. Detalii despre lectori pe www.youspeak.ro. Bonus, internship-uri la organizatiile partenere, in ianuarie - februarie 2010.

Daca ai intre 15 si 25 de ani si un coechipier, daca te tenteaza sa devii creator de argumente (si de opinie), te invitam in campionat!

Deadline de inregistrare, 2 octombrie 2009, pe http://www.youspeak.ro/

duminică, august 09, 2009

Dezbatere demonstrativa

In 9 octombrie, deschiderea anului scolar al clubului de dezbateri s-a desfasurat intr-o atmosfera incendiara. Meciul demonsrativ pe care l-au sustinut colegii din Ploiesti, mai precis:
Teo Sovaiala,
Nae Sovaiala,
                 Horia Tudor si
                 Serban Pitic
a incins spiritelor celor peste 60 de asistenti, elevi ai liceului, cu o motiune interesanta: "Invatamantul privat este mai bun decat invatamantul public". Mai jos puteti urmari secvente de la meci si cele mai savuroase argumente sustinute de cele doua echipe.

luni, iunie 01, 2009

Echipa Colegiului National "Emil Racovita" - Castigatorii concursului "Tinerii dezbat" 2009

Echipa Colegiului National "Emil Racovita" din Cluj-Napoca a castigat Concursul national de dezbateri "Tinerii dezbat".

Luni, 1 iunie, a avut loc, la Palatul Parlamentului, finala Concursului national de dezbateri "Tinerii dezbat". In cadrul competitiei, care s-a desfasurat la Sala Drepturile Omului, au participat echipa Colegiului National "Emil Racovita" din Iasi, respectiv a Colegiului National "Emil Racovita" din Cluj-Napoca.

Tinerii au adus argumente pro si contra motiunii "Masurile afirmative in cazul minoritatii rroma ar trebui continuate". Castigatoare a fost desemnata echipa Colegiului National "Emil Racovita" din Cluj-Napoca, formata din Bianca Prunea, Ioana Georgescu si Calin Muresanu si coordonata de inspectorul pentru problemele educationale ale rromilor, Liliana Lacatus.

Dezbaterea a reprezentat un bun prilej pentru participanti, nu doar elevi si profesori, ci si reprezentanti ai institutiilor guvernamentale si ai societatii civile, de a remarca necesitatea acestui tip de activitate in cadrul orelor de curs. Secretarul de Stat Oana Badea a subliniat, la randul ei, nevoia formarii competentelor de comunicare si de valorizare necesare pentru participarea activa si responsabila a elevilor la viata sociala. "A venit vremea sa recunoastem ca, daca se predau la clasa lucruri care nu ii servesc copilului, acestea trebuie inlocuite."
In fisa de evaluare a proiectului "Tinerii dezbat", elevii si profesorii au cerut includerea dezbaterilor in cadrul orelor de curs. Constatam ca elevul de astazi, cetateanul responsabil de maine, simte tot mai mult nevoia acestui tip de activitate. Dezbaterile il formeaza un bun vorbitor, capabil sa aduca argumente si contra-argumente unei idei pusa in discutie.

Totodata, il provoaca sa fie mereu informat, pentru ca, tocmai, trebuie sa faca fata concursului de argumente. Ce fel de oameni vrem sa formam, aceasta este intrebarea pe care trebuie sa ne-o adresam tot timpul, cand vorbim de educatie", e declarat Oana Badea.

Demnitarul a precizat ca, incepand cu anul scolar 2009-2010, va depune toate eforturile pentru extinderea proiectului la nivelul tuturor judetelor. In acest fel, vor fi implicati in competitie, elevii si profesorii de la toate liceele din tara.

miercuri, mai 27, 2009

Concursul national de dezbateri “ Tinerii Dezbat”

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în parteneriat cu Reţeaua Naţională a Tinerilor Rromi, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună", Roma Intiatives - Open Society Institute Europe, Debate House şi ARDOR organizează etapa finală Concursului naţional de dezbateri „Tinerii dezbat". Evenimentul se va derula pe parcursul a două zile, respectiv 31 mai şi 1 iunie 2009.
Astfel, echipele câştigătoare la nivelul celor şapte judeţe şi a Municipiului Bucureşti vor concura în cadrul sferturilor şi semifinalelor pe 31 mai, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. Finala va avea loc de Ziua Internaţională a Copilului, pe 1 iunie, la Palatul Parlamentului, conform agendei anexate. Pe lângă premiile oferite în cadrul concursului, copiii vor beneficia şi de un tur al Parlamentului.
Evenimentul reprezintă ultima etapă a unei iniţiative pilot pe care organizatorii o derulează in perioada 25 martie - 1 iunie a.c. În acest proiect au fost angrenate 29 de licee din 7 judeţe (Constanţa, Iaşi, Dolj, Mureş, Cluj, Timiş şi Mehedinţi) şi Bucureşti. Metoda utilizată în cadrul competiţiei este cea a dezbaterilor oratorice de tip „Karl Popper". Proiectul are ca obiective combaterea prejudecăţilor faţă de minoritatea rroma şi dezvoltarea competenţelor de comunicare în rândul tinerilor.
În cadrul finalelor din zilele de 31 mai şi 1 iunie, cele opt echipe participante vor dezbate următoarele moţiuni: „Educaţia copiilor de etnie rromă este ineficientă în absenţa programelor de educaţie pentru părinţi", „Cenzurarea Internetului în situaţii de declaraţii rasiste este justificată" şi „Măsurile afirmative în cazul minorităţii rroma ar trebui continuate". La eveniment au confirmat participarea reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, ai instituţiilor guvernamentale, precum şi personalităţi din societatea civilă.

luni, mai 18, 2009

23 mai, Open Debate

Colegiul National I.L.Caragiale, gazduieste pentru a doua oara in acest an, competitia de tip Open Debate. Gazdele noastre au propus si o motiune interesanta, (mai ales ca, printre invitati vor fi si membri din CNA - Consilui National al Audiovizualului)"Ar trebui introduse reglementari legislative pentru ca televiziunile comerciale sa aiba responsabilitati educationale fata de public."
Asteptarile declarate ale juriului privesc o abordare ampla a subiectului, din perspective diverse, pornind de la cum arata acum televiziunile, cum arata educatia si cine are responsabilitatea acesteia din urma intr-o societate, pana la modul in care televiziunile comerciale se aseamana/sau nu cu televiziunea publica (Acesta fiind un subiect atins cumva si in conferinta civica despre mass-media si responsabilitatile ei)

sâmbătă, mai 16, 2009

Viitorul incepe azi


Eveniment de elită la Universitatea Constantin Brâncoveanu•
Sâmbăta 14 mai 2009, în aula Universităţii Constantin Brâncoveanu, s-a desfăşurat a doua ediţie a concursului naţional de oratorie organizat de clubul Interact cu sprijinul Rotary Club Piteşti. Organizat pe tema „Viitorul începe azi”, concurenţii au sustinut discursuri de cate cinci minute, incercand sa convinga publicul că ideile lor pot schimba viitorul, fără a se folosi însă de teme de propagandă politică sau religioasă. Membrii juriului, ce au avut sarcina ingrată de a discerne care au fost cei mai buni oratori ai concursului, au fost jurnalista Dana Grecu (Antena 3), secretarul Rotary Club Piteşti,dna. Ana Stan, membrii Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, Monica Mocanu şi Carmen Rădulescu, iar preşedinte al juriului a fost Bianca Berceanu, profesoară în cadrul Colegiului Naţional I.C. Brătianu. Principele Radu Duda a fost invitatul special al galei de premiere, membrii clubului Interact invitându-l încă de anul trecut, atunci când, alături de elevi ai Colegiului Naţional I.C. Brătianu, au făcut o vizită la Palatul Regal. Principele Duda a oferit din partea casei regale un trofeu pentru Flavia Soare din Bucureşti, câştigătoarea locului I. Flavia are 17 ani şi este elevă la Colegiul Mihai Viteazul din Capitală. Oratoria este una dintre marile ei pasiuni, alături de alpinism. După terminarea colegiului, Flavia îşi doreşte să urmeze Facultatea de Drept. Locul II a revenit elevei Alina Marin, iar Mircea Gherghina s-a clasat pe poziţia a III-a. Piteşteanca Cristiana Rădulescu a plecat de la concursul de oratorie cu o menţiune.

marți, martie 17, 2009

Viitorul reciclarii in Romania

In perioada 27 feb. - 1 martie 2009, s-a desfasurat la Colegiul National "Spiru Haret" din Bucuresti, concursul national de dezbateri cu tema "Viitorul reciclarii in Romania", fiind organizat sub egida Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti.
Participantii, un numar de 18 echipe din tara (Bucuresti, Ploiesti, Targoviste, Cluj, Bacau, Buhusi, Sfantu Gheorghe, Timisoara, Constanta, Focsani) au luptat pentru laurii victoriei, dar si pentru a promova strategia lor in ce priveste viitorul reciclarii in Romania.Motiunea propusa spre dezbatere fiind: "Legislatia in domeniul reciclarii ar trebui inasprita". Daca e sa dam crezare clasamentului final, atunci planul cel mai mare impact a fost propus de echipa de la Timisoara (Banat2).

Locul 1 pe echipe: Banat 2 (Stefan Voda, Ioana Aciocoitei, Claudiu Udroiu)
Locul 2 pe echipe: Banat 1 (Stefania Heler, Vlad Icleanu, Catalin Artenie)
Locul 3 pe echipe: AES 1 ( Sabin Ciornea, Dragos Ghita, Rodica Raducanu) si Sf. Gheorghe (Antonia Mari, Vlad Vidican, Ioana Cocoveica)

Participanti din partea clubului GHICA:
Tedy Dumitrescu, 9A
Serena Balan, 9A
Diana Oancea, 9A

Rezultatele finale pe echipe - CLICK AICI

duminică, martie 08, 2009

SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE III, martie 2009

Desfasurat într-o atmosfera excelenta, OPEN-ul de dezbateri academice de la Sfântu Gheorghe si-a desemnat câstigatorii: fetele de la Cluj - Ioana Georgescu, Bianca Prunea, Oana Talos, învingãtoare în finala disputata în compania echipei din Timisoara: Iulia Panea, Dragos Nistor si Vlad Icleanu, ultimul fiind desemnat si cel de-al 3-lea vorbitor al competitiei. Tot pe locul al III-lea la vorbitori, la egalitate de puncte cu Vlad, a încheiat si ploiesteanul Adrian Bazavan, iar în fruntea vorbitorilor s-au aflat Cãlin Muresanu si Laura Ardeleanu, ambii concurând pentru Sfântu Gheorghe la acest turneu. Cei doi, însotiti de Cãlina Cruceriu, s-au oprit în semifinale, la fel ca si fetele din Bucuresti: Smaranda Gutu, Ioana Covei, Monica Mihaiu.
Concursul a avut 5 runde - (3 sâmbãtã si 2, semifinalele si finala, duminica) si s-a disputat la Colegiul Naþional Mihai Viteazul, gazda evenimentului. În dupa-amiaza de sâmbata, am avut privilegiul sa participam cu totii la un training sustinut de campionul european si mondial în exercitiu: Dan Cristea.
PARTICIPANTI - 18 echipe

Târgoviste 1
Iulia Barbu, Ionut Stoica, Marius Suiu






miercuri, ianuarie 28, 2009

Open Spiru Haret



Iata ca anul nou debuteaza promitator. Duminica, 25 Ianuarie, 14 echipe de la cluburile din Bucuresti, si nu numai (2 echipe din Targoviste -Ghica si 3 din Ploiesti - Argo), s-au duelat in dezbateri (care mai de care mai sangeroase), pe tema: Dreptul adolescentilor la viata privata este mai important decat dreptul parintilor de a sti. Desi, la o prima vedere, balanta ar inclina in favoarea tinerilor, au fost numeroase argumente care au echilibrat balanta pe parcursul meciurilor, si de partea parintilor.
Ne-am bucurat sa vedem oameni noi, boboci in ale dezbaterilor, care vor avea sansa, printr-un exercitiu sustinut, sa-si demonstreze, in anii care vin, abilitatile si puterea.

Mai jos cateva imagini de la eveniment:

miercuri, ianuarie 14, 2009

Open Debate Bucuresti - la debut de an

Iata ca Open-ul, o competitie consacrata, debuteaza in 2009 la Colegiul Spiru Haret. Motiunea propusa pentru 25 ianuarie, ora 10.00, este una care ii intereseaza in mod deosebit pe adolescenti, respectiv:
 "dreptul adolescentilor la viata privata e mai important decat dreptul parintilor de a sti?"


O provocare destul de mare, in conditiile in care jucatorii trebuie sa imagineze un rol pe care nu l-au experimentat inca, acela de parinti. Acest lucru insa nu cred ca ii sperie pe debaterii nostri pentru care orice tema este un bun prilej de a-si incrucisa spadele verbale si a cuceri laurii victoriei (chiar daca nu vor fi incoronati de vreo domnita...). 
Da....sunt curioasa de ce parte va cantari balanta in finalul acestei competitii, de partea adolescentilor care vor intimitate (chiar daca ea merge pana la izolare si secretism) sau de partea parintilor, pe umerii carora apasa o mare responsabilitate (mai ales in conditiile unei societati in care libertatea capata deseori sensul de ...a face ce vrei). 
Ne vedem la Open. Pana atunci, don't forget, cercetarea rezolva jumatate din motiune. 
Spor!

sâmbătă, ianuarie 10, 2009

Creativitate si Inovare

Sunt cele doua cuvinte care constituie esenta proritatilor si obiectivelor care orienteaza activitatile UE in 2009. In acest sens, dezbaterea devine un instrument extrem de util in identificarea ideilor care pot hrani viitoarele realizari. Astfel, o serie de şase dezbateri pe subiecte-cheie în jurul creativitatii şi inovaţiei vor avea loc în colaborare cu European Policy Centre (EPC), partener special al anului. Dezbaterile sunt proiectate pentru a oferi o platformă de reflecţie şi de schimb de idei, care pot contribui la politica de discutii pe creativitate şi inovaţie. 
Logo: European Year of Creativity and Innovation 2009

În fiecare dezbatere, vorbitorii cu un nivel ridicat de limba vor prezenta opiniile şi experienţa lor în domeniul creativităţii şi inovaţiei. Dezbaterile vor avea loc la Bruxelles.

  • Diversitatea cuBoldlturală ca bază pentru creativitate şi inovare 
Dezbatere organizată pentru a explora Europa potenţialul pentru C & I prin multiculturalitate. 
  • Creativitate şi inovaţie în sectorul public 
Dezbaterea se concentreaza pe inovaţie în sectorul public prin integrarea de tehnologii şi inovaţii de procese, în special în domeniile sănătăţii, educaţiei şi a serviciilor sociale. 
  • Educaţie pentru creativitate şi inovare 
Dezbatere privind importanţa educaţiei pentru dezvoltarea creativă, inovatoare şi antreprenoriat. 
  • Creativitate şi inovare in societatea bazată pe cunoaştere 
Dezbatere cu privire la modul în care libera circulaţie a cunoştinţelor  poate inspira creativitate şi inovaţie în Europa şi de a contribui la o modernizare a Europei, în funcţie de provocările economice şi sociale. Evenimentul se va ocupa în special cu Institutul European de Inovare şi Tehnologie (IET). 
  • Creativitate & inovaţie şi dezvoltare durabilă 
Dezbatere privind eco-inovare, cu o atenţie deosebită la schimbările climatice, securitatea aprovizionării cu energie şi de eliberare a inovaţiei şi a creării de locuri de muncă.
  • Arte şi Industrii Creative 
Dezbatere cu privire la rolul de creator de artă în design industrial şi de dezvoltare.

Semne bune anul are!

Inceputul de an a adus Romaniei primele succese in materie de Debate. Astfel, duminica, 3 ianuarie, Nicoleta Lupea şi Dan Cristea de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj au câştigat finala ESL (English as a Second Language) a Campionatului Mondial de Debating de la Cork, Irlanda. De asemenea, finalisti la o alta categorie a fost si echipa de la Universtitea Bucuresti, reprezentata de David Moscovici si Alexandra Neacsu, care au ratat insa marele premiu.

Tema “Acest parlament ar introduce cote obligatorii pentru numărul de jucători nativi care pot juca într-o ligă naţională de fotbal” a fost abordata de in finală de patru echipe: două guverne, două opoziţii, în total opt finalişti, intr-un format de dezbatere preluat după modelul Parlamentului britanic. Ne-am bucurat cu totii de succesul celor doi romani si uram tuturor debaterilor, pentru noul an, cat mai multe bucurii de acest fel.

Foto: Nicoleta Lupea si Dan Cristea, preluata din ziarul Cotidianul

Europa la liceu - 2006

Europa la liceu - 2006

Europa la liceu - 2006

Premiul special pentru filmul ADAM - O INVITATIE eterna la cautare si intelegere. Who am I? where am I going trough? Questions that could receive an answer by...our hands. we could make a destiny, hard working for this; Even so, the question still remains...

ECO- LOGICA

Mai multe pe EcoMagazin.ro

My brilliant brain