duminică, august 03, 2008

Despre DOHA DEBATES



De ceva vreme, Fundatia Qatar sustine DOHA DEBATES, un forum pentru dialog si libertatea de expresie, trasformand lunar, sediul sau, in televiziune.

Moderata de Tim Sebastian, formerly of the BBC's HARDTalk programme, DOHA DEBATES prezinta unele dintre cele mai incitante si mai provocatoare dezbateri, si asta pentru ca problematica, avuta cu precadere in vedere de moderatori, este cea a zilelor noastre, una in care Islamul si credinciosii lui sunt etichetati ca indezirabili de majoritatea tarilor in care acestia si-au cladit in anii din urma casele.
Jihadul, razboiul la care unii dintre musulmani adera necritic, doar in virtutea unei credinte patimase, pare sa fragmenteze lumea si sa adanceasca si mai mult o tensiune generata in ultimii ani de atentate. Fisura dintre lumea occidentala si cea orientala, sau dintre crestini si musulmani, pare sa se transforme din ce in ce mai mult intr-o groapa a Marianelor sociala, o dificultate care, oricat ne-am stradui sa o vedem ca pe una fizica, este una de natura rationala, una a gandirii discursive, insuficient dezvoltata.

RECOMANDAM, asadar, tuturor celor care incurajeaza si adera la forme de manifestare xenofoba si rasista CURSURILE DE DEBATE de la Ardor. Cred ca la final vor vadi cu totii o structura logica, argumentativa ...solida.

Dezbaterile DOHA, care sunt preluate de BBC, se desfasoara dupa un format Oxford Union, respectiv, se prezinta O MOTIUNE unei audiente care numara adesea in jur de 350 de persoane, si doi vorbitori argumenteaza in favoarea acestei motiuni, iar alti doi impotriva ei. Dupa chestionarea vorbitorilor in privinta pozitiilor lor, Tim Sebastian deschide seria de intrebari din partea publicului. In final audienta voteaza PRO sau CONTRA motiunii, pe baza argumentelor pe care le-au auzit.
Dintre invitati fac parte, de obicei, politicieni, universitari, figuri religioase, oficiali guvernamentali, experti si jurnalisti din intreaga lume.

VA invit sa urmariti aceste serii de dezbateri, nu atat pentru a invata cum se fac dezbaterile, ci mai ales pentru a cunoaste lumea in care traim, pentru a cunoaste aspecte pe care altfel am fi condamnati sa le supunem prejudecatilor. Si cum prejudecatile nu stau bine unui bun Debater....

Un vorbitor, la o astfel de dezbatere spunea ca:
"Inspiration without intimidation does not work"!!!!

sper ca acest citat sa va starneasca interesul sa urmariti aceste dezbateri.

Un argument in plus ar fi faptul ca ne sunt puse la dispozitie si transcrierile acestor dezbateri, fapt care usureaza mult capacitatea noastra de intelegere.

Mai jos, un link catre una dintre cele mai vizionate dezbateri din ultima vreme:

'This House believes that Sunni-Shia conflict is damaging Islam's reputation as a religion of peace'

Transcrierea - CLICK AICI

Europa la liceu - 2006

Europa la liceu - 2006

Europa la liceu - 2006

Premiul special pentru filmul ADAM - O INVITATIE eterna la cautare si intelegere. Who am I? where am I going trough? Questions that could receive an answer by...our hands. we could make a destiny, hard working for this; Even so, the question still remains...

ECO- LOGICA

Mai multe pe EcoMagazin.ro

My brilliant brain